Xگروه بین المللی HSE IRAN
گروه بین المللی ایمنی بهداشت

حفره یا پوسیدگی چیست؟

حفره‌ها یا پوسیدگی‌های دندانی، سوراخ‌هایی در دندان‌ها هستند که در اثر پوسیدگی ایجاد می‌شوند. حفره‌ها نتیجه پوسیدگی دندان است که با گذشت زمان بدتر می‌شوند.ایمپلنت اقساطی در رشت  در نهایت، حفره کل دندان را می‌خورد و باعث می‌شود که دندان بیفتد یا توسط دندانپزشک کشیده شود.

عوامل ژنتیکی می‌تواند در پوسیدگی دندان کودکان نقش داشته باشند. اما تقریباً از همه پوسیدگی‌ها می‌توان با مراقبت‌های بهداشتی مناسب دهان و دندان جلوگیری کرد. 

پوسیدگی چگونه ایجاد می‌شوند؟

پوسیدگی‌ها در اثر رشد باکتری ایجاد می‌شوند که مینای دندان یا سطح محافظ سخت دندان را از بین می‌برد. باکتری‌ها قندهای باقی مانده از غذا یا نوشیدنی‌ها را می‌خورند و با ضایعات اسیدی که از خود به جا می‌گذارند به آرامی مینای محافظ را از بین می‌برند. 

همین باکتری پلاک تولید می‌کند. پلاک یک ماده گچی مایل به زرد است که به دندان‌ها می‌چسبد و به مرور زمان مینای دندان را تخریب می‌کند. حتی با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن عالی، پلاک همچنان می‌تواند به دندان‌ها بچسبد، به همین دلیل مراجعه به دندانپزشک برای کودکان و بزرگسالان اهمیت زیادی دارد. 

دندانپزشکان می‌توانند پلاک را از روی دندان‌ها پاک کنند. اگر پلاک روی دندان باقی بماند، می‌تواند منجر به التهاب لثه، بیماری پریودنتیت و سایر مشکلات و بیماری‌های لثه شود. همچنین با گذشت زمان، این امر باعث پوسیدگی دندان و ایجاد حفره یا سوراخ در دندان می‌شود. حفره‌های بسیار جدی در نهایت تمام دندان را می‌گیرند و باعث عفونی شدن ریشه و از بین رفتن آن می‌شود. تنها راه درمان در این شرایط کشیدن دندان شیری است. 

درمان پوسیدگی دندان‌های شیری 

اگر کودک شما حفره‌ای در دندان‌های شیری خود دارد، دندانپزشک و تیم دندانپزشکی او از ابزار و تجهیزات خود برای اصلاح مؤثر این مشکل با کمترین حالت تهاجمی استفاده می‌کنند.

دندانپزشک در صورت امکان از کشیدن دندان خودداری می‌کند. درست است که دندان‌های شیری در نهایت می‌افتند، اما مهم است که اجازه دهید دندان‌های شیری به طور طبیعی بیفتند، زیرا این دندان‌ها به عنوان مکان‌هایی برای دندان‌های دائمی عمل می‌کنند. باید زمان کافی برای رشد جمجمه و استخوان‌های فک وجود داشته باشد تا دندان‌های دائمی بزرگتر را در خود جای دهند. همچنین کودک شما برای خوردن، جویدن، بلعیدن و صحبت کردن به دندان‌های شیری نیاز دارد. در حالی که کشیدن دندان در برخی موارد نادر ضروری است، اما دندانپزشک معمولاً می‌تواند پوسیدگی را با استفاده از پر کردن دندان، درمان کند.

پر کردن دندان شیری کودکان

برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان کودک ممکن است نیاز به پر کردن دندان توسط دندانپزشک باشد. دندانپزشک دندان پوسیده را سوراخ کرده و دوباره آن را با کامپوزیت دندان پر می‌کنند. پر کردن معمولا با مواد کامپوزیت سفید یا با فلز آمالگام انجام می‌شود. پرکردگی‌های فلزی به دلیل رنگ آن بیشتر دیده می‌شوند بنابراین والدین بسیاری از کودکان پرکننده سفید را انتخاب می‌کنند که با دندان‌ها ترکیب شوند. با این حال، پرکننده‌های فلزی معمولا ارزان تر هستند و دوام بیشتری دارند.

در ابتدا از بی حسی موضعی در ناحیه مورد نظر استفاده می‌شود تا کودک دردی احساس نکند. برخی از دندانپزشکان نیز از اکسید نیتروژن استفاده می‌کنند که به عنوان گاز خنده نیز شناخته می‌شود. این گاز به آرام کردن بیماران کمک کرده و احساس راحتی برای آنها ایجاد می‌کند. اگر درمان دندان‌ها تهاجمی تر باشد، ممکن است نیاز به آرام بخشی کامل داشته باشید که تحت نظارت متخصص بیهوشی مجاز در یک مرکز دارای مجوز انجام می‌شود. آرام بخشی کامل بهترین گزینه برای کودکانی است که دندان‌های پوسیده زیادی دارند. زیرا این کودکان به زمان طولانی تری برای ترمیم دندان‌هایشان نیاز دارند. مدت زمان بیشتر ممکن است باعث ترس یا اضطراب در کودکان شود.

قبل از شروع هر روشی، دندانپزشک اطفال گزینه‌های درمانی را توضیح می‌دهد و به شما کمک می‌کند تا بهترین گزینه را انتخاب نمایید. این متخصصین دندانپزشکی با کودک به شیوه ای رفتار می‌کنند که اضطراب و ترس کودک از بین برود. با این کار کودکان تجربه ای خوب و خوشایند از درمان دندان‌های خود بدست می‌آورند. 

چگونه از پیشرفت پوسیدگی دندان کودک جلوگیری کنیم؟

پوسیدگی دندان قابل پیشگیری است. در حالی که ژنتیک عامل کوچکی در سلامت دندان‌های کودک شما است، مراقبت‌های بهداشتی دهان و دندان و مراجعه منظم به دندان‌پزشک مهم‌ترین بخش پیشگیری از پوسیدگی دندان‌های شیری است.

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های شیری کودکان و تاثیر مثبت آن در دندان‌های بزرگسالی آنها این مراحل را انجام دهید: 

  • به محض رویش دندان‌ها شروع به تمیز کردن کنید.
  • تا ۳ سالگی از خمیر دندان استفاده نکنید. بعد از ۳ سالگی مقدار کمی به اندازه نخود مشکلی ایجاد نمی کند. 
  • هنگامی که کودک شما به اندازه کافی بزرگ شد و توانست مسواک خود را در دست بگیرد، به او آموزش دهید که ۲ بار در روز مسواک بزند. باید با دقت مواظب او باشید تا مطمئن شوید که هر دندان را مسواک زده و خمیر دندان را به طور کامل با آب بشوید. نباید خمیر دندان را قورت بدهد. 
  • از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
  • مصرف شکر را محدود کرده و به کودکتان مقدار زیادی سبزیجات تازه و غلات کامل بدهید تا یک رژیم غذایی سالم داشته باشد.
  • قندهای موجود در غذاها و نوشیدنی‌ها عامل اصلی پوسیدگی دندان هستند. شکر فقط در آب نبات و نوشابه نیست. شکر در بسیاری از غذاها از جمله شیر، آب میوه، میوه‌ها، ماست‌ها و خیلی چیزهای دیگر یافت می‌شود.

برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان کودک کدام غذاها مناسب هستند؟

در زیر غذاهای مفید برای دندان‌های کودکان آورده شده است:

  • میوه‌ها و سبزیجات غنی از فیبر: میوه‌ها و سبزیجات خام ترد مانند سیب، هویج، کرفس و کلم بروکلی جریان بزاق را تحریک می‌کنند و یک میان وعده خوشمزه و سالم هستند.
  • آنتی اکسیدان‌ها: انگور، کشمش، لوبیا، آجیل
  • لبنیات غنی از کلسیم: شیر، پنیر و ماست بدون قند. اما شیرهای طعم دار را محدود کنید.
  • سبزیجات برگدار غنی از کلسیم: اسفناج، کلم پیچ، شاتوت و کلم 
  • غذاهای حاوی ویتامین D: ماهی و تخم مرغ
  • پروبیوتیک‌ها: ماست، کلم ترش

راه‌های درمان پوسیدگی دندان کودکان توسط دندانپزشک اطفال 

دندانپزشکان اطفال درمان‌هایی مانند ترمیم و اعمال درمان‌های محافظتی دیگر بر اساس نیاز بیمار را ارائه می‌دهند. دندانپزشکان مشکلات را شناسایی و روش درمانی را تشخیص می‌دهند. سپس اقدام به درمان می‌کنند. همچنین در مواردی ممکن است داروهایی تجویز کرده و در صورت لزوم اقدامات جراحی را انجام می‌دهند. در ادامه برخی از اقدامات دندانپزشکی که دندانپزشکان اطفال انجام می‌دهند آورده شده است.

پرکردن دندان کودکان

از آنجایی که دندان‌های کودکان مستعد پوسیدگی هستند، یکی از رایج‌ترین روش‌های دندانپزشکی کودکان پرکردن یا ترمیم دندان است. در این روش دندانپزشکان پوسیدگی را تراشیده و حفره را پر می‌کنند.

جرم گیری دندان کودکان

در طول جرم گیری معمولی، دندانپزشکان اطفال معاینه فیزیکی دهان را انجام می‌دهند و پلاک یا تارتار ایجاد شده را برای محافظت از دندان‌های کودکان در برابر پوسیدگی زودرس از بین می‌برند.

کشیدن دندان کودکان

اگر دندان کودک عفونی شود یا فضای دهان برای رویش سایر دندان‌ها کافی نباشد، دندانپزشک اطفال ناحیه را بی حس کرده و دندان را بیرون می‌آورد.

روکش دندانی

یکی دیگر از روش‌های رایج دندانپزشکی کودکان، قرار دادن روکش دندان بر روی دندانی است که به شدت عفونی شده است. در این شرایط برای از بین بردن پوسیدگی‌های زیاد  قسمت زیادی از دندان را می‌تراشند. برای حفظ ساختار دندان، از روکش روی آن استفاده می‌کنند. 

درمان کانال‌های ریشه یا عصب کشی دندان کودکان

اگرچه این روش رایج نیست، اما در برخی از کودکان برای ترمیم دندان‌هایی که آسیب‌ شدید دیده اند و دندان در معرض خطر افتادن یا ایجاد مشکلات دیگر است امکان دارد به عصب کشی نیاز داشته باشند. 

محافظ‌های دهان

بسیاری از کودکانی که در ورزش دو و میدانی یا تکواندو و کاراته فعالیت می‌کنند، به دندانپزشک مراجعه کرده تا محافظ دهانی که به طور حرفه ای ساخته شده است به آنها داده شود. این محافظ‌ها از دندان‌ها، فک، لثه‌ها و صورت در صورت آسیب کمک می‌کند.

فاصله‌دهنده یا اسپیسر

اگر دندان شیری کشیده شود و یا زودتر از موعد بیفتد، ممکن است برای جلوگیری از ازدحام بیش از حد و بهم ریختگی دندان‌های دائمی، یک اسپیسر برای باز نگه دارنده لثه در جای خالی دندان شیری قرار بدهند. 

آیا دندان‌های شیری می‌توانند دچار حفره یا پوسیدگی شوند؟

دندان‌های شیری می‌توانند دچار پوسیدگی شوند. طبق گزارش آکادمی دندانپزشکی کودکان آمریکا در سال ۲۰۲۲، حدود ۶۰ درصد از کودکان آمریکایی تا سن ۵ سالگی دچار حفره دندانی شده‌اند. در حالی که پوسیدگی دندان کاملاً قابل پیشگیری است، کمبود آموزش و دسترسی مقرون به صرفه به دندانپزشکان باعث شده است که در سال‌های اخیر شیوع پوسیدگی دندان در کودکان افزایش یابد.

پوسیدگی دندان اطفال که به عنوان پوسیدگی دندان شیشه شیر نیز شناخته می‌شود، یکی از علل شایع پوسیدگی زودرس دندان در نوزادان و کودکان نوپا است. این پوسیدگی زودرس در اثر مکیدن طولانی مدت بطری پر از شیر، آب میوه یا نوشیدنی‌های دیگر به غیر از آب ایجاد می‌شود، به خصوص اگر کودک را با شیشه بخوابانید. قندهایی که به طور طبیعی در این نوشیدنی‌ها وجود دارند در اطراف دندان‌های جدید کودک جمع شده و باعث پوسیدگی آنها می‌شوند. آغشته کردن پستانک به شکر شربت نیز می‌تواند همین مشکلات را ایجاد کند.

راه‌های جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های کودکان نوپا 

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان شیشه شیر، هرگز کودک خود را با شیشه نخوابانید. هرگز پستانک را در شکر، عسل یا سایر شیرینی‌ها فرو نکنید. آب میوه و نوشابه را محدود کنید و مصرف قند فرزندتان را تا حد امکان پایین نگه دارید.

مسواک زدن را به محض ظاهر شدن اولین دندان شروع کنید، با یک پارچه تمیز دندان‌های کودک را تمیز کنید و کم کم به سمت مسواک نرم پیش بروید. در عرض شش ماه تا یک سال بعد از رشد اولین دندان شیری به دندانپزشک مراجعه کنید.

پوسیدگی دندان‌های کودکان رایج بوده اما قابل پیشگیری است. با آموزش مناسب، دسترسی به دندانپزشکی با کیفیت و مقرون‌به‌صرفه و رژیم غذایی سالم، همه کودکان می‌توانند یک عمر از سلامت دهان و دندان عالی برخوردار شوند.

آیا پوسیدگی دندان‌های شیری باید درمان شود؟

درست است که دندان‌های شیری می‌افتند، اما باید از آنها مراقبت شود. جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های شیری برای سلامت آینده دندان‌های بزرگسال آنها بسیار مهم است. هنگامی که دندان‌های شیری پوسیده می‌شوند، این امر می‌تواند باعث رشد نامناسب دندان‌های دائمی شود. رشد نامناسب می‌تواند باعث مشکلات سلامتی در مراحل بعدی زندگی شود و به ارتودنسی گران قیمت یا حتی جراحی و همچنین درد و ناراحتی منجر شود. 

معایب پوسیدگی در دندان‌های شیری

  • اختلال در رشد گفتار یا اختلالات گفتاری
  • درد هنگام گاز گرفتن و جویدن غذا
  • درد مزمن، التهاب دندان‌ها و لثه‌ها
  • سردرد و درد فک
  • حساسیت به گرما یا سرما در دندان‌ها
  • بوی بد دهان
  • رشد نامناسب دندان‌های بالغ که نیاز به مراقبت‌های تهاجمی ارتودنسی یا جراحی دارند.
  • گسترش پوسیدگی به دندان‌های دیگر یا عفونت دندان‌های دائمی
  • عفونت دندان یا لثه

مراقبت‌های دندان‌های کودکان

کودک شما خواه علائم پوسیدگی داشته باشد یا نه باید هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کند. جرم گیری و معاینات منظم بخش مهمی از سلامت دهان و دندان است. به دندانپزشک و تیم آنها این امکان را می‌دهد که علائم هشدار دهنده پوسیدگی را مشاهده کرده و با جرم گیری دقیق، درمان‌ها و هرگونه مداخلات دیگر را انجام داده و از گسترش پوسیدگی جلوگیری کنند.

در فاصله زمانی بین مراجعه به دندانپزشک، مطمئن شوید که کودک شما هر روز مسواک زده و نخ دندان می‌کشد. مراقب هرگونه نشانه پوسیدگی باشید و در صورت مشاهده، کودک خود را در فاصله زمانی زودتر در بین ویزیت‌های منظم نزد دندانپزشک ببرید.

علائم پوسیدگی دندان کودکان که با چشم دیده می‌شود؟

هنگامی که صحبت از پوسیدگی دندان‌های کودکان به میان می‌آید، علائم خاصی وجود دارد که با چشم غیر مسلح نیز قابل مشاهده است.

مراقب لکه‌های سفید گچی روی دندان باشید. این لکه‌ها به دلیل کمبود کلسیم و تجمع پلاک روی دندان‌ها ایجاد و منجر به از بین رفتن مینای دندان می‌شود. پوسیدگی دندان را می‌توان در مرحله اولیه با تنظیم رژیم غذایی، افزودن مکمل‌های کلسیم، فلوراید، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم تر، کند یا معکوس کرد. با ادامه روند دمینرالیزاسیون، مینای دندان بیشتر تجزیه می‌شود. 

در مرحله پیشرفته تر پوسیدگی، ضایعات شروع به تشکیل روی سطح دندان می‌کنند. لکه‌های قهوه‌ای روشن روی دندان‌های کودک ظاهر می‌شوند. با بدتر شدن پوسیدگی، لکه‌ها قهوه ای تیره تر و در نهایت سیاه می‌شوند. کودک ممکن است از درد دندان، التهاب لثه، مشکل در جویدن یا بلع، سردرد و درد فک شکایت کند. 

در نهایت، پوسیدگی تمام مینای دندان را از بین برده و به قسمت بعدی یعنی عاج می‌رسد. عاج ماده ای بین سطح مینای دندان و قسمت داخلی پالپ دندان است. هنگامی که پوسیدگی به عاج رسید، پوسیدگی به عنوان یک حفره در نظر گرفته می‌شود که باید تمیز و پر شود. در این مرحله، دندان ممکن است نسبت به سرما یا گرما حساس تر شده و باعث درد مداوم شود. ممکن است لکه‌های قهوه ای تیره یا سیاه روی سطح مشاهده کنید. اگر درمان نشود، پوسیدگی به مرکز پالپ دندان گسترش می‌یابد که فقط با عصب کشی قابل درمان است. در نهایت این پوسیدگی باعث آبسه دندان شده که یا دندان می‌افتد و یا توسط دندانپزشک کشیده می‌شود. 

علائم پوسیدگی دندان کودکان که با چشم دیده نمی شود؟

به یاد داشته باشید که تمام پوسیدگی‌های دندانی با چشم قابل مشاهده نیستند. علائم دیگری وجود دارند که ممکن است نشان دهنده پوسیدگی یا حفره در دندان‌های کودک شما باشد و باید به آنها توجه کنید. در ادامه رایج ترین علائم پوسیدگی دندان کودکان را می‌خوانیم. 

  • حساسیت به گرما یا سرما روی دندان‌ها
  • لثه ملتهب
  • درد یا ناراحتی در دندان‌ها یا لثه‌ها
  • سردرد یا درد فک
  • بوی بد دهان
  • طعم ترش در دهان

اگر کودک شما از این موارد شکایت داشت فوراً آنها را برای ارزیابی و بررسی دقیق تر نزد دندانپزشک ببرید. 

آیا در دندان‌های جلویی کودکان حفره ایجاد می‌شود؟

بله، پوسیدگی می‌تواند در همه دندان‌ها ایجاد شود. پوسیدگی‌های دندان‌های پرمولر و آسیاب‌ به دلیل موقعیت قرارگیری آنها در دهان که تمیز کردن آن‌ها را سخت‌تر می‌کند و داشتن حفره‌ها و شیارهایی که به گاز گرفتن و جویدن غذا کمک می‌کنند، شایع‌تر هستند. این دندان‌ها فضای ایده آلی برای رشد باکتری‌ها را ایجاد می‌کنند. از آنجایی که دندان‌های جلویی صاف‌تر هستند و شیارهای کمتری دارند، محل‌های کمتری برای رشد باکتری‌ها و پوسیدگی دندان‌ها دارند. با این حال، دندان‌های جلو قطعا می‌توانند پوسیدگی داشته باشند. دلیل رایج برای ایجاد حفره در دندان‌های جلویی استفاده طولانی مدت از شیشه پر از شیر یا آب میوه است که می‌تواند باعث ایجاد حفره بین دندان‌ها شود.





بازدید:
تاريخ : 1402/11/17

چرا دندان عقل درد دارد؟

دندان عقل به طور معمولی زمانی که فرد سنی بین هفده تا  بیست و پنج سالگی دارد، از میان لثه رشد می‌کند.لمینت دندان در رشت  این رشد کردن دندان می‌تواند احساس فشار زیادی در لثه‌ها ایجاد کند. علاوه بر این، اغلب فضای مناسب و کافی برای رشد این دندان‌ها وجود ندارد، زیرا تمامی دندان‌ها قبلا رشد کرده اند. این کمبود جا ممکن است باعث شود که دندان عقل با زاویه و به صورت کج رشد کند و به طور کامل بیرون نیاید. 

در این مواقع به آن دندان عقل نهفته می‌گویند که می‌تواند عوارض زیادی هنگام رشد خود ایجاد کند. با این که این دندان عقل با شکستن سطح لثه آسیب‌پذیرتر می‌شود، اما هنوز هم به طور کامل از بین نمی‌رود. همین امر باعث می‌شود که باکتری‌ها و غذاها در لثه گیر کرده و منجر به ایجاد مشکلاتی مانند موارد زیر شوند:

  • آبسه دندان
  • ایجاد کیست
  • عفونت

عوامل ایجاد درد دندان عقل

اگر احساس ایجاد درد در دندان عقل کردید، لزوما به معنای داشتن مشکل نیست. در حقیقت در دو موقعیت می‌توانید درد دندان عقل را حس کنید. اولین موقعیت زمانی است که دندان عقل شما در حال رویش است و در اثر کمبود فضا می‌خواهد که جای خودش را میان دندان‌های دیگر باز کند. در این موقعیت است که شما دچار دندان درد می‌شوید. این درد وقتی که رویش دندان به اتمام رسید، قطع می‌شود. در هر صورت می‌توانید با استفاده از برخی مسکن‌ها درد را تا حدی کاهش دهید.

نوع دیگر درد دندان عقل زمانی ایجاد می‌شود که مشکلاتی در آن پیش بیاید. زمانی که دندان عقل در زاویه نادرست قرار بگیرد، نمی‌تواند به طور صحیح رشد کند، در این مواقع به این نوع دنان، دندان عقل نهفته گفته می‌شود. این درد روندی سینوسی دارد، به این معنی که یا فروکش می‌کند یا به شدت درد می‌گیرد. این وضعیت برای دندان‌ها بسیار تحریک کننده می‌شود و اگر آن را نکشید، تا مدت زیادی شما را آزار خواهد داد.

علائم درد دندان عقل چیست؟

در حالت کلی، بیرون آمدن دندان عقل از لثه درد خفیفی را ایجاد می‌کند. در این صورت برای نخ دندان کشیدن مشکل زیادی دارید و به علت درد دندان از آن صرف نظر خواهید کرد. در اثر همین امر، غذا راحت‌تر می‌تواند به درون دندان‌ها نفوذ کند. 

علائم مختلفی وجود دارد که نشان می‌دهد اگر دندان عقل در موقعیت نامناسبی رشد کند یا فضای کافی برای رشد آن‌ها وجود نداشته باشد، به احتمال زیاد دندان شما دچار درد خواهد شد. این علائم عبارتند از:

  • بوی بسیار بد دهان
  • مشکل در هنگام جویدن غذا 
  • احساس تورم و درد در فک
  • احساس تورم در لثه‌ها و در صورت بد بودن شرایط ایجاد خونریزی در آن‌ها

درد دندان عقل به کجا می‌زند و به چه قسمت‌هایی می‌تواند آسیب بزند؟

وقتی دندان عقل در جای خودش درد می‌گیرد، می‌تواند از طریق اعصاب دندان این درد را به سایر قیمت‌ها نیز منتقل کند. برخی از این قسمت‌ها که درد دندان عقل به آن‌ها می‌زند به شرح زیر هستند:

اطراف فک

وقتی دندان عقل درد می‌گیرد، می‌تواند فک را نیز درگیر کند. زمانی که فک درگیر می‌شود، دچار تورم شده و درد زیادی در لثه ایجاد می‌شود. شاید در ابتدا این تورم کم باشد و به نظر نیاید، اما در ادامه می‌تواند وخیم‌تر شده و درد آن بسیار آزاردهنده باشد. در مواقعی تورم فک به اندازه ای می‌شود که شما برای باز کردن دهان خود دچار مشکل خواهید شد. 

قسمت پشت دهان

وقتی که دندان عقل شروع به رشد می‌کند، درد آن می‌تواند قسمت انتهایی دهان را درگیر کرده و آن را دچار عفونت کند. عفونت و درد به طور همزمان دیگ دندان‌ها را درگیر کرده و اگر درمان نشوند، به تدریج کل دهان را درگیر خواهند کرد. 

ایجاد تورم در لثه

لثه قسمت دیگری از دهان است که تحت تاثیر این درد قرار می‌گیرد. اگر دقت کنید، زمانی که دندان‌های عقل شروع به رشد نکرده اند، ابتدا ریشه آن‌ها ایجاد می‌شود. در نتیجه، لثه از اولین قسمت‌هایی است که تحت تاثیر درد دندان عقل قرار می‌گیرد. زمانی که لثه‌ها دچار تورم می‌شوند، درد زیادی را تحمل خواهید کرد، به همین علت تحمل درد همزمان دندان و لثه برای شما امکان پذیر نخواهد بود. 

درگیر کردن اعصاب 

علاوه بر قسمت دهان و دندان‌ها، اعصاب نیز می‌توانند در هنگام درد دندان عقل درگیر شوند. سردرد از نشانه‌های این درگیر شدن است که می‌تواند آزاردهنده باشد. این سردرد عمدتا در اثر دندان عقل پنهان و در قسمت مفصل گیجگاهی ایجاد می‌شود. از دیگر قسمت‌هایی که درد به آن‌ها می‌زند، می‌توان به دندان‌های مجاور اشاره کرد.

بررسی رابطه عفونت دندان عقل و گوش درد

معمولا درد دندان عقل باعث ایجاد عفونت می‌شود که این عفونت ممکن است به سایر نواحی مانند گوش بزند. در داخل استخوان فک پایین، عصب اولیه ای وجود دارد که مسئول فراهم کردن حس دندان‌ها خواهد بود. این عصب از ناحیه گوش ما نیز عبور می‌کند. از آن جایی که عصب در مجاورت دندان عقل و گوش قرار دارد، مشخص می‌شود که چرا یک حفره یا عفونت در دندان عقل می‌تواند باعث ایجاد درد گوش شود.

 همه گوش دردها از دندان عقل سرچشمه نمی‌گیرند، اما اگر پزشک علت این امر را نمی‌تواند تشخیص دهد، بهتر است که موضوع درد دندان عقل را هم مطرح کنید. پریکورونیت یک بیماری التهابی است که با رویش جزئی دندان عقل به وجود می‌آید. در این موقعیت بافت نرم روی دندان قرمز و ملتهب می‌شود. تورم می‌تواند ناشی از وجود باکتری‌ها یا ناشی از تحریک دندان باشد. این وضعیت می‌تواند گوش درد را نیز ایجاد کند. پریکورونیت را می‌توان از طریق روشی با نام اپرکولکتومی که در آن بافت لثه برداشته می‌شود، برطرف کرد. اغلب اوقات، این روش همان چیزی است که برای رفع گوش درد ناشی از درد دندان عقل نیاز خواهید داشت. 

چگونه می‌توان درد دندان عقل را کاهش داد؟

وقتی درد دندان عقل را تجربه می‌کنید، ممکن است بسیار اذیت شوید. این درد برای اکثر افراد اجتناب‌ناپذیر است. سطح درد بسته به نوع دندان عقل می‌تواند بسیار متفاوت باشد. برای این که این درد به سایر نواحی انتقال پیدا نکند، بهتر است در مراحل اولیه آن را درمان کنید یا تا حد ممکن اثرات آن را کاهش دهید. چند درمان خانگی برای تسکین این درد وجود دارد که می‌توانید قبل از مراجعه به دندانپزشک از آن‌ها استفاده کنید:

شست‌وشوی دهان با آب نمک

شستن لثه‌ها با محلول نمک در آب گرم راهی برای بهبود سلامت لثه و از بین بردن باکتری‌های موجود در آن است. نمک خاصیت ضد عفونی کننده دارد که می‌تواند ناحیه موردنظر را پاکسازی کند. 

اعمال کمپرس سرد

یکی از راه‌هایی که می‌توان برای کاهش درد به کار برد، بی حس کردن است. کمپرس سرد با استفاده از یخ می‌تواند تا حدی برای بی حس کردن ناحیه اطراف گونه کاربردی باشد. همچنین باعث کاهش تورم و التهاب نیز می‌شود. اگر آب یخ را در قسمت دندان عقل بریزید، سرمای آن تا حدی می‌تواند درد دندان عقل را کاهش دهد.

استفاده از مسکن‌ها

مسکن‌ها تا حد زیادی می‌توانند برای از بین بردن درد تاثیرگذار باشند. برای کمک به تورم لثه یا فک، مصرف ایبوپروفن یا خواص ضد التهابی که دارد می‌تواند موثر باشد. آسپرین می‌تواند درد را تا حد زیادی کاهش دهد که برای نواحی فک و دهان موثر خواهد بود. این داروها بهتر است که با توصیه پزشک مصرف شوند و اگر به صورت خودسرانه استفاده می‌کنید، بهتر است با پزشک در مورد منع مصرف مشورت کنید. 

آیا درد دندان عقل بعد از جراحی آن هم وجود دارد؟

جراحی دندان عقل تنها راه برای برطرف کردن درد آن است. معمولا خطر زیادی در طول جراحی دندان عقل وجود ندارد. پس از کشیدن این دندان خون شروع به لخته شدن می‌کند. فرایند لخته شدن از استخوان باقی مانده و اعصاب آن محافظت می‌کند که یک شروع مهم برای روند بهبودی است. 

گاهی اوقات، لخته‌ها از جای خود خارج می‌شوند و منجر به تشکیل یک حفره می‌شوند. این یکی از شایع‌ترین عوارض بعد از کشیدن دندان عقل است که با تحت تاثیر قرار دادن اعصاب یا استخوان در معرض باکتری اغلب دردناک خواهد بود. 

این درد می‌تواند تا وقتی که به سایر نقاط صورت انتقال پیدا کند بدتر شود. تا زمان بهبودی نیز این حفره‌ها به شکل یک طعم بد در دهان ظاهر می‌شوند. توصیه‌های پزشک بعد از درمان را دنبال کنید تا از ایجاد این حفره‌ها جلوگیری کنید. بهتر است که از کشیدن سیار اجتناب کنید و از غذاهای نرم استفاده کنید. 

اهمیت مراقبت صحیح از دندان عقل 

همه افراد نیازی به کشیدن دندان عقل ندارند، اما مراقبت از آن بسیار مهم است. اگر یک یا چند دندان عقل نهفته داشته باشید، مشکلات متعددی ممکن است برای شما رخ دهد. این مسائل چیزی مانند پوسیدگی یا عفونت خواهد بود.

 

برخی افراد نیازی به جراحی یا کشیدن دندان عقل ندارند. کسانی که دهان بزرگتری دارند، ممکن است فضای کافی برای رشد دندان داشته باشند. آن‌ها ممکن است کاملا سالم ظاهر شوند یا اصلا نیازی به رشد نداشته باشند. همچنین نخ دندان یا مسواک زدن در رابطه با آنان بسیار مهم است. در صورت امکان قبل از رویش دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید تا سریعا نسبت به درمان و کشیدن آن‌ها اقدام کند. زمانی که دندان‌ها رشد نکرده باشند، بهبودی پس از کشیدن آن‌ها آسان‌تر است. اقدامات پیشگیرانه کمک بزرگی به حفظ سلامت فرد می‌کند. 





بازدید:
تاريخ : 1402/11/16

بهترین جایگزین برای ایمپلنت های دندانی چیست؟

در ادامه بهترین گزینه های جایگزین برای ایمپلنت دندان آورده شده است: 

۱- بریج های دندانی

بریج دندان زمانی توصیه می شود که بیمار یک یا چند دندان از دست رفته داشته باشد.کامپوزیت دندان در رشت  دندان جایگزین توسط روکش های دندانی از دو طرف دندان از دست رفته پشتیبانی می شود. بریج های دندانی کاملاً در دهان شما ثابت و بدون حرکت قرار می گیرند. بریج ها به بیرون نمی لغزند یا شل نمی شوند. این جایگزین های ایمپلنت به شما این امکان را می دهند به راحتی صحبت کنید و غذا بخورید.

بریج های دندان، طبیعی به نظر رسیده و به راحتی تمیز و نگهداری می شوند. همچنین روکش های دندانی روی دندان های مجاور از آسیب دیدگی و خارج شدن آنها از موقعیت جلوگیری می کند. با این حال، برای حمایت از بریج دندان باید دندان های مجاور قوی و سالم داشته باشید.

بریج جایگزین مناسبی نسبت به ایمپلنت است. بریج های دندانی ارزان تر بوده و نیازی به جراحی ندارد، اما ماندگاری آن نیز بالا نیست. همانطور که می توانید تصور کنید، بریج گاهی اوقات در اثر غذاهای سفت و جویدن به مرور زمان شل، خرد یا شکسته می شود.

همچنین در صورت دریافت بریج دندان، باید لثه های فرد هر چند وقت معاینه شوند زیرا دهان شما به طور طبیعی دندان جدید را بدون ایمپلنت تشخیص نمی دهد. تمیز نگه داشتن دهان و مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن کمک زیادی به حفظ سلامت بریج ها می کند. 

۲- پروتزهای جزئی یا کامل دهان

وقتی ایمپلنت ها و روکش ها آنطور که می خواهید لبخندتان را بهبود نمی بخشند، پروتزهای مصنوعی ممکن است برای شما خوب باشند. پروتزها مجموعه‌ای کامل یا جزئی از جایگزین‌های دندان از دست رفته هستند که روی لثه‌ها قرار می‌گیرند. ظاهر آنها مشابه دندان‌های معمولی و طبیعی است. پروتزهای مصنوعی را اغلب افراد مسن استفاده می کنند. اما مزایای بسیاری برای همه در تمامی سنین دارد.

پروتزهای مصنوعی احساسی مشابه با دندان های واقعی هنگام تماس با زبان، گونه ها و لب ها ساخته می شوند. می‌توان آن‌ها را سفارشی ساخت تا کاملاً در دهان شما قرار بگیرند، به طوری که شما و هر کسی که لبخند شما را می‌بیند، نتواند تفاوت را تشخیص دهد.

پروتز یک گزینه مناسب به جای ایمپلنت است که ظاهری طبیعی و راحت به دندان ها می دهد. این دندان ها را می توانید به آسانی جا به جا کنید. با توجه به تعداد دندان هایی که نیاز به ترمیم دارند، می توانید پروتزهای کامل و پروتز جزئی را سفارش دهید.

پروتزها معمولاً بسیار مقرون به صرفه تر از ایمپلنت ها یا بریج های دندانی هستند. اما به دلیل اینکه دوام زیادی ندارند مجبور خواهید بود در طول سال ها آنها را تعویض کنید. همانطور که دهان تغییر می کند و دندان هایتان جابجا می شود، دندان مصنوعی شما نیز نیاز به تعویض دارد.

  • پروتزهای جزئی

از یک تا چند دندان از دست داده را می توانید با این پروتز ها جایگزین کنید. برای فک بالا و پایین مناسب هستند. این پروتز ها دارای پایه هایی به رنگ لثه هستند که دندان های جایگزین را نگه داشته و به دندان های نگهدارنده شما متصل می شوند. گاهی اوقات، ممکن است برای اطمینان از مناسب بودن پروتزها، روکش روی دندان های تکیه گاه و نگهدارنده نیاز باشد. 

  • پروتز کامل

اگر تمام دندان‌های خود را به دلیل پوسیدگی، عفونت، درد یا سایر مشکلات دندانی کشیده و از دست داده اید، پروتز کامل برای شما مناسب است. پروتز کامل بالایی با ایجاد مهر و موم با برجستگی های استخوانی کام و لثه ها در جای خود نگه داشته می شوند. در حالی که پروتز کامل تحتانی توسط ایمپلنت های دندانی (لنگر) در جای خود ثابت می مانند.

  • پروتزهای ایمپلنت شده

علاوه بر پروتزهای گفته شده می‌توانید یک پروتز با پایه ایمپلنت استفاده کنید. برای افرادی که تمایل دارند عملکرد بایت خود را بهبود بخشند و دندان های مصنوعی کاملا ثابتی داشته باشند مناسب است. این پروتزها بسیار کاربردی هستند. ایمپلنت ها از این پروتز ها حمایت می کنند. برای استفاده از این مدل پروتز ها باید استخوان فک سالمی داشته باشید. 

اگر چندین دندان از دست رفته دارید، بریج با ایمپلنت توصیه می شود. دندان های از دست رفته توسط دندان هایی که با ایمپلنت در جای خود نگه داشته می شوند، حمایت می شوند. این پل ها در حالی که سلامت و عملکرد دهان و دندان شما را افزایش می دهند، ظاهری زیبا و طبیعی به شما می دهند.

۳- پل یا بریج های رزین باند

بریج های رزین باند مانند بریج های دندانی هستند و عملکرد و حسی شبیه به دندان های طبیعی دارند. تنها تفاوت این است که دندان مصنوعی به جای استفاده از دندان های مجاور، با رزین چسبانده می شود. رزین در پشت دندان ها قرار می گیرد تا دندان مصنوعی را در موقعیت خود نگه دارد. این روش کمتر تهاجمی است و در صورت لزوم می توان آن را تعویض کرد.

۴- فلیپر دندان

فلیپر یک پروتز جزئی موقت با ظاهر طبیعی است که در جای دندان خالی قرار می گیرد. برای ثابت کردن این دندان ها آنها را به کام دهان یا مکش سقف متکی می کنند. این مدل از جایگزین های ایمپلنت مانع جا به جایی و تکان خوردن دندان ها می شوند. همچنین نیازی به گیره های فلزی نداشته و به راحتی قابل استفاده هستند. اما در نظر داشته باشید که روشی دائمی نیستند.

۵- پل دندانی مریلند

به جای آماده سازی دندان های مجاور برای روکش با این بریج، دندان مصنوعی جدید با بال های کوچک در دو طرف ساخته می شود. بال ها پس از آماده شدن برای تاج خود به دندان های مجاور متصل می شوند.

یکی از مزایای اصلی انتخاب بریج مریلند این است که احتمالاً نیازی به تزریق بی حس کننده یا نووکائین نیست زیرا ساختار دندان های مجاور دست نخورده باقی مانده است.

راه های چسباندن دندان مصنوعی به دهان

راه های مختلفی برای چسباندن دندان مصنوعی به دهان یا دندان های موجود وجود دارد. گاهی اوقات فقط فکر می کنیم که چسب و ساکشن می تواند دندان مصنوعی را در جای خود نگه دارد. اما امروزه پروتزهای قفلی وجود دارند که از روکش برای قفل شدن در جای خود و پروتزهای مغناطیسی استفاده می کنند.

بیماران می توانند به سرعت این پروتزهای مصنوعی را برای تمیز کردن از دهان بیرون آورده و به راحتی در جای خود قرار دهند. در دراز مدت، این پروتز های پیشرفته می توانند راه حل بسیار راحت تر نسبت به سایر دندان های مصنوعی باشند زیرا درد یا ناراحتی کمتری ایجاد می کنند.

اگر برای دندان ها هیچ کاری انجام ندهیم چه اتفاقی می افتد؟

سوالی که تقریباً همیشه از دندانپزشکان پرسیده می شود این است که اگر هیچ کاری انجام ندهیم چه می شود؟ گاهی اوقات ممکن است بخواهید از رفتن به دندانپزشک برای پرداخت هزینه بالای درمان اجتناب کنید. اما، وقتی مشکلات دندان خود را نادیده می گیرید، جایگزین های بسیار گران تر و درمان های دشوار تر را مجبور می شوید انتخاب کنید.

اگر یک حفره یا عفونت درمان نشود، باعث درد شده و نیاز به مراقبت های بیشتری دارد و می تواند هزینه بسیار زیادی را به شما تحمیل کند.